Η Εταιρεία μας

Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, ένα χωριό της Ανατολικής Μακεδονίας. Ασχολούμαστε με την αποξήρανση φρούτων και λαχανικών, τα οποία, ακολουθώντας τις παλιές συνταγές των παππούδων μας, τα μεταποιούμε, δίνοντας τους ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα. Στεγαζόμαστε σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO22000 (δείτε τα πιστοποιητικά). Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα παράγονται κυρίως στην περιοχή μας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και αποξηραίνονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή συντηρητικών. Παράλληλα εφαρμόζουμε διαδικασίες με στόχο τον απόλυτο ποιοτικό έλεγχο και σεβασμό στα φυσικά και θρεπτικά συστατικά τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗΣ - ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ

Η αποξήρανση είναι ο αρχαιότερος και ίσως ο πιο υγιεινός τρόπος διατήρησης των νωπών αγροτικών προϊόντων. Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για να έχουν κάποια λαχανικά το χειμώνα όπως φασολάκια, ντομάτες, πιπεριές. Τα αράδιαζαν σε τάβλες ή τα κρεμούσαν σε αρμαθιές και τα άφηναν να ξεραθούν από τη ζέστη του ήλιου και τον αέρα. Οι ποσότητες που έκαναν ήταν μικρές και έφταναν μόνο για προσωπική χρήση και γι' αυτό τις έλεγαν και λιχουδιές. Αυτές τις λιχουδιές τις έβγαζαν στο τραπέζι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν είχαν μουσαφιραίους που ήθελαν να ευχαριστήσουν. Η λιχουδιά που άρεσε περισσότερο ήταν η λιαστή ντομάτα με κουρκούτι.

Έχοντας αυτή την εμπειρία και την γνώση, ξεκινήσαμε το 1992 την αποξήρανση νωπών λαχανικών δημιουργώντας μία βιοτεχνία αποξήρανσης στο Μυλοπόταμο, ένα χωριό έξω από την Δράμα. Ξεκινήσαμε με την αποξήρανση πιπεριάς που καλλιεργούσαν οι αγρότες της περιοχής και την επόμενη χρονιά δοκιμαστικά αποξηράναμε και τη ντομάτα. Το 1998 με το πρόγραμμα LEADER του νομού Δράμας δημιουργήσαμε τις σημερινές μας εγκαταστάσεις στο χωριό Κοκκινόγεια του Δήμου Προσοτσάνης στο νομό της Δράμας οι οποίες κατασκευάστηκαν με τα ισχύοντα στάνταρ ποιότητας.

Στις νέες εγκαταστάσεις, επενδύσαμε σε μηχανολογικό εξοπλισμό που μας έδωσε την δυνατότητα να αποξηραίνουμαι και άλλα προϊόντα όπως φρούτα που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η παρασκευή των προϊόντων μας βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, τις οποίες προσαρμόσαμε στις γεύσεις των δικών μας προϊόντων.

Εκτός από την αποξήρανση, ασχολούμαστε και με τη μεταποίηση των λαχανικών, είτε αποξηραμένων είτε νωπών, παράγοντας διάφορα πατέ, σάλτσες αλλά και μαρμελάδες.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τα νωπά λαχανικά και φρούτα τα προμηθευόμαστε κυρίως από αγρότες της ευρύτερης περιοχής του νομού Δράμας, με τους οποίους έχουμε συμβόλαια ώστε να παράγουν για μας τις ποσότητες και την ποιότητα που χρειαζόμαστε για πρώτη ύλη.

Τα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούμε είναι φρέσκα και η διαδικασία της αποξήρανσης γίνεται την περίοδο συγκομιδής τους, η οποία γίνεται με το χέρι.

Η αποξήρανση γίνεται σε ειδικά τούνελ, που διαθέτουμε γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς χημικά ή συντηρητικά, έτσι ώστε να διατηρούνται όλα τα φυσικά και θρεπτικά συστατικά των νωπών προϊόντων. Μετά τη διαδικασία της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, τοποθετούνται σε ειδικούς περιέκτες και στη συνέχεια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ψύξης, έτσι ώστε να πραγματοποιείται η καλύτερη δυνατή διατήρησή τους.